2020.09.01
Kolonoskopia – przygotowanie
Przygotowanie do kolonoskopii wygląda następująco:
-
Siedem dni przed kolonoskopią pacjent musi zaprzestać przyjmowania preparatów. Nie należy spożywać owoców zawierających pestkę oraz pieczywa z ziarnami, musli, siemienia, maku itp. Nie zaleca się również jedzenia buraków czerwonych! Mogą one zafałszować kolor śluzówki jelita. Cukrzycy powinni skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia indywidualnego planu działania.
-
Trzy dni przed kolonoskopią należy przejść na dietę płynną. Niestety, musimy zrezygnować z pieczywa, mięsa czy ziemniaków. Odżywiamy się więc głównie jogurtami, płynnymi, rzadkimi zupami, produktami lekkostrawnymi oraz pijemy duże ilości wody niegazowanej.
- Na dzień przed badaniem należy wziąć sobie urlop w pracy. Lekarz dający skierowanie na badanie przepisze nam specjalny lek przeczyszczający, który w zaleconych dawkach należy stosować przez cały dzień. Po zażyciu środka zaleca się przebywanie w bliskiej odległości od toalety. Oprócz tego zaleca się picie dużej ilości płynów, około 3 litrów na dobę. W dniu badania należy powstrzymać się od jedzenia (należy być na czczo). Dozwolone jest picie niegazowanej wody. Procedura przygotowania do kolonoskopii pozwala na oczyszczenie jelit, co ma umożliwić skuteczne przeprowadzenie badania, a także ograniczyć dyskomfort pacjenta. Gdy zostaniemy skierowani na badanie, powinniśmy dokładnie zapoznać się z zalecanymi przez lekarza czynnościami przygotowawczymi. Otrzymamy też receptę na preparat przeczyszczający.
Autor: Gemini